Maakt connectie met SQLite database. Haal_aantallen downloads op Maakt connectie met SQLite database. Registreert het bezoeken van de web-page Bierbrouwen | Gerard Jan's Website
>> Als je aan het bierbrouwen proces plezier beleefd, begint hier je toekomst naar een Brouwmeester? <<

Menu keuze:

“Bierbrouwen”
Keuze toets "Mazda algemeen"
Keuze toets "Suzuki Intruder 700"
Keuze toets "Smart-TV"
Keuze toets "Bluray speler"
Keuze toets "Zonnepanelen"
Keuze toets "Aquarium"
Keuze toets "Bierbrouwen"
Keuze toets "Whisky proces"
Keuze toets ""
Keuze toets ""
Welkom: bezoeker Gerard Jan

Mededelingen:

Bierbrouwen, is dat een leuke hobby?
We gaan het meemaken, stap voor stap een stukje verder in het proces!
Lees gezellig mee, wat ik aankoop en gebruik om tot een eindresultaat te komen.
Het gaat mij, vooral om het proces te leren en komt er een lekker biertje uit, dan is dat meegenomen
πŸ˜‡.
Eerst gaan we het proberen, met een kant en klaar pakket, om het proces te leren begrijpen en daarna zien we wel verder.
Alle bestellingen zijn de deur uit, nu hoop ik dat alles snel geleverd wordt!
Zie
boodschappenlijstje bij Linkjes, deze kunt u downloaden.
Ook het
Brouwproces schema is te downloaden, wel in het NL.
Voor u die meeleest, heel veel succes, als u samen met mij ook het diepe inspringt en start met brouwen. Tot Later!
>> Als je aan het bierbrouwen proces plezier beleefd, begint hier je toekomst naar een Brouwmeester? <<

Menu keuze:

“Bierbrouwen”
Welkom : bezoeker Gerard Jan

Mededelingen:

Bierbrouwen, is dat een leuke hobby?
We gaan het meemaken, stap voor stap een stukje verder in het proces!
Lees gezellig mee, wat ik aankoop en gebruik om tot een eindresultaat te komen.
Het gaat mij, vooral om het proces te leren en komt er een lekker biertje uit, dan is dat meegenomen
πŸ˜‡.
Eerst gaan we het proberen, met een kant en klaar pakket, om het proces te leren begrijpen en daarna zien we wel verder.
Alle bestellingen zijn de deur uit, nu hoop ik dat alles snel geleverd wordt!
Zie
boodschappenlijstje bij Linkjes, deze kunt u downloaden.
Ook het
Brouwproces schema is te downloaden, wel in het NL.
Voor u die meeleest, heel veel succes, als u samen met mij ook het diepe inspringt en start met brouwen. Tot Later!

Bierbrouwen als hobby:

Stacks Image 5277
Wat is het proces en de stappen die we moeten ondernemen?

We beginnen heel eenvoudig, met “
Belgian Amber” een kant en klaar pakket, wat ik voor mijn 63e verjaardag heb gehad van mijn zoon, en schoondochter 😊.
Zij wisten, dat ik bierbrouwen ooit eens wilde proberen, gaaf toch…
De Handleiding in het Frans…, dat is lang geleden voor mij, 5e en 6e klas lagere school, mooie uitdaging!
Hoe ziet het er uit? zie afbeelding rechts.
Gelukkig vind ik in de doos ook een Engelse handleiding (helaas is deze niet te lezen), dat zou mij veel beter af gaan dan Frans. Ik heb dus een nieuwe Manual aangevraagd.
Ze hebben bij “Saveur Bière”, ook een snelle helpdesk (
VIviana, Valerie), die altijd bereid is, met u naar een antwoord te zoeken.
Ik hou van goed speciaal bier, zal dit ook goed worden…?
Spannend hoor πŸ˜“ !
Ook de website Hopt.nl heeft een snelle helpdesk om al je bestellingen te kunnen verwerken(
Viviana, Valerie).

Wat zit er in de Bierbrouwers kit:

Stacks Image 60496
Inhoud:

  1. Een geperforeerde roer spatel, om de mout en het water te mixen in de kookketel.
  2. Thermometer om de temperatuur tijdens het brouwen in de gaten te houden.
  3. Borstel voor de flessen, om deze goed te kunnen reinigen.
  4. Hydrometer, wordt gebruikt om de concentratie suiker in de Wort te meten. Hiermee weet je ook het alcohol percentage wat je kan verwachten.
  5. Hulpmiddel om, de overdracht van wort uit de brouwketel in de flessen te vullen.
  6. Gemalen Mout, dit is nodig om de suikers die alcohol gaan vormen in de Wort (fermentatie, het groeien van micro organismen in het mengsel). Dit is ook verantwoordelijk voor de kleur en smaak van het bier.
  7. Rubberen afsluitstop met een gat er in, dit is om de airlock in te plaatsen.
  8. Airlock, de lucht afsluiter is nodig tijdens het fermentatie proces. Hij wordt geplaatst op de vijf liter glascontainer tijdens het fermenteren.
  9. Glascontainer (Demijohn), inhoud 5 liter. Deze wordt gebruikt voor het fermentatie proces.
  10. Hop (10 gram), voor het bittertje en de aroma.
  11. Test buis, deze kan je vullen met wort om de dichtheid te testen met de hydrometer.
  12. Gist, veroorzaakt de fermentatie waar de suikers omgezet worden naar alcohol.
  13. Hop zakje, dit wordt gebruikt om de hop (kruiden) etc. in te doen, om de smaak aan het bier te geven.
  14. Reinigingsmiddel, om een kwalitatief hoog brouwproces te krijgen moeten alle benodigde materialen gesteriliseerd worden met actieve zuurstof.

Terug naar Inhoudsopgave:

Foto van de Materialen voor het brouwproces:

Stacks Image 60536

Ingrediënten voor de productie van Bier:

Wat zijn de essentiële ingrediënten voor de productie van bier:
  • Water
  • Mout Pilsen 750 gram Munich light 375 gram en Abbaye 150 gram
  • Hop 10 gram (lees de info van Saaz)
  • Aroma Hop 2 gram (lees de info van Mittlefruh)
  • Gist (gedroogde gist S-33) 11,5 gram is voor 20 - 30 liter. Leg dit zakje in de koelkast, als je niet gelijk gaat brouwen!

Zorg dat de temperatuur
boven de 21 ℃ is, alvorens de gist toe te voegen!
Daarnaast is het belangrijk voor een kwalitatief hoog brouwproces, dat
alle materialen waar mee gewerkt wordt, wat betrekking heeft op het bierbrouw proces, gesteriliseerd zijn!
Stacks Image 60508
Stacks Image 60511
Stacks Image 60514

Mout
Pilsen, Munich en Abbaye

750 gr - 375 gr - 150 gr

Hop
Saaz & Mittlefruh

10 gr - 2 gr

Gist
S-33

11,5 gr

Boodschappen lijstje:

Eerst moeten we, wat aanvullende zaken aankopen.

Voor mij geld, eerst even die grote kookketel 10 L RVS (Wortketel) en een kookketel 5 L (Hopketel) kopen. Waarom deze iets grotere kookketels dan nodig? Dan kan je lekker koken zonder dat er iets overheen gaat met roeren etc.. En als het brouwen gaat bevallen, ga je misschien grotere hoeveelheden maken. Tenzij jij al van die mooie grote pannen hebt, dan kost het verder niets.
Een
Trechter om de Wort in de demijohn te schenken.
Een
fijn Filter om de Bierborstel te filteren.
Grote
Pollepel om water te spoelen door de Wort.
Grote “
Specie kuip, om de ketel in de laatste fase snel in IJswater te kunnen laten afkoelen tot 21 ℃.
Koelelementen (6x) voor in de vriezer (Ook voor het afkoel proces).
Het streven is nu als eindproduct 4 L Bier over te houden. Dit betekend bij het afvullen van 33 cl flesjes, dat je 400 : 33 =
12 flesjes nodig hebt.
Houder, voor thermometer in de kookpan te bevestigen.
We bestellen dus nu al
12 flesjes en kroonkurken.
En dan niet vergeten de kroonkurk tang voor de bevestiging van deze kroonkurken.
Ook kan je kiezen voor beugelflessen, vergeet hier niet apart de beugels bij te bestellen!
Optioneel (niet echt nodig dus):
Plastic emmer (10 L), waar je onderin een Kogel Tapkraan bevestigd, om later in het proces te kunnen Bottelen. Bij die Kogel Tapkraan een afdicht ring meenemen met een bevestigings moer (Dit zit er meestal niet bij!).

Zodra ik deze boodschappen binnen heb, ga ik verder met het echte brouwproces.
Veel problemen gehad, met de levering van de 10 L RVS Kookketel van Horecaworld, jammer! Het hele project wordt hierdoor verstoord. Doe maar geen zaken met Horecaworld! U kunt die kookketel vastwel ergens anders vinden.

Terug naar Inhoudsopgave:

U mag nu al reageren naar mij toe, als u vragen of opmerkingen heeft die betrekking hebben op dit beschreven proces! Het zal mij helpen om het eerste brouwproces, tot een succes te maken.πŸ‘πŸ˜„

Mijn mailadres is: envelop
Bierbrouwen
Stappen plan 1e fase (Plak dit op de keukenmuur in het zicht):

  1. 2 dagen voor het brouwproces, Koelelementen in koelkast voor stap 17 !
  2. Steriliseer alle te gebruiken materialen voor het brouwproces in heet water met chemipro OXI 7-14g/L. Laat de materialen 5 min inwerken in de vloeistof en borstel ze uit.
  3. Warm 3,8L water op, in een 5L pan tot 75℃
  4. Voeg de mout toe en kalm roeren. Behoud de temperatuur tussen 63-68 ℃
  5. Zet wekker op 60 min.
  6. Warm 3,0L water op, in een 4L pan tot 77℃
  7. Bij wekker alarm:, Temp. verhogen naar 75 ℃
  8. Zet wekker op 10 min.
  9. Bij wekker alarm: Zet filter op de 10L lege pan en spoel de maisch door het filter
  10. Schep de bierborstel voorzichtig om
  11. Laat rustig heet water door het filter lopen, voer (stap 9 en 10) 3x uit Zorg dat de temp 77 ℃ blijft
  12. Breng nu de Wort aan het koken
  13. Zet wekker op 30 min.
  14. Als de Wort kookt Hallertau Mittelfruh in een hopzakje toevoegen
  15. Bij wekkeralarm: De Saaz hop in hopzakje toevoegen
  16. Zet wekker op 30 min.
  17. Bereidt de Kuip met IJS-water voor op de koeling
  18. Bij wekker alarm: de Ketel met Wort in een IJsbad plaatsen, Wacht tot de temp is gezakt tot 21 ℃
  19. Plaats de Trechter in de demijohn, plaats de Filter op de Trechter
  20. Schenk de Wort in de demijohn
  21. Vul ook de Testbuis met Wort
  22. Voeg het zakje Gist toe aan de Wort in de demijohn
  23. Plaats de Rubberen stop en het Luchtslot. Laat desinfectie vloeistof in het slot lopen, zodat de beide containers voor de helft gevuld zijn.
  24. Zet de Demijohn op een donkere plaats met een temp. tussen 15 - 24 ℃

Download stappenplan voor op de keukenmuur : Bierbrouwen stappenplan (NL)


Stap 1 Reinigen materialen, doorlooptijd +/- 30 - 40 min.:

Reinigingsmiddel
Steriliseer alle materialen waarmee de bier wordt gemaakt.

Het is belangrijk om alle materialen perfect schoon te maken, voor je start met het bierbrouw proces. Als er materialen gebruikt worden, die niet goed gereinigd zijn, dan loop je de kans op “
infection” in het eindproduct. Ook kan de gist overlijden en niet meer goed z’n werk doen.
Er wordt gebruik gemaakt van “
Chemipro OXI” reinigingsmiddel. Er moet 7-14 g/Liter van dit poeder worden opgelost in heet water, om een steriliserende vloeistof te krijgen. Na het oplossen van dit poeder in het hete water, de werkmaterialen 5 minuten ondergedompeld laten inwerken. Dan met de meegeleverde borstel alles reinigen, door de actieve zuurstof wordt alles gesteriliseerd. Ook de Demijohn (glascontainer) goed steriliseren aan de binnenkant, met de meegeleverde borstel.
Je behoeft niet na te spoelen, daar er niets achterblijft.

Terug naar Inhoudsopgave:

Stap 2 Maischen, doorlooptijd +/- 70 min.:

Stacks Image 60529
Maischen.
De, uit de mout afkomstige enzymen, breken de mout stapsgewijs af, door de verhoging van de temperatuur. Hierdoor ontstaan de producten wort en bierbostel.
Laat een grote pan (inhoud 5 liter)
3,8 Liter water opwarmen tot 75 ℃.
Voeg de zak geschrote
Mout (Pilsen, Munich en Abbaye) roer met de geperforeerde spatel om klontjes weg te draaien.
Behoud de temperatuur tussen
63 -68 ℃, blijf het beslag roeren, dit een uur lang uitvoeren!. Gebruik de meegeleverde thermometer continu, om de temperatuur constant te houden in het beslag.
Rustig blijven roeren, om het aanbranden te voorkomen.
Roer wel behoedzaam (rustig), anders komt er teveel zuurstof in het beslag en dat gaat ten koste van de smaak.
Laat de
temperatuur nooit boven de 78 ℃ komen, maak je hier een fout dan kunnen de enzymen nooit meer de malt naar suikers converteren en zult U het brouwproces moeten beëindigen 😭. Einde proces!

Om tijd te besparen
, verwarmt U nu een andere ketel (inhoud van 4 liter) 3 Liter schoon helder water tot een temperatuur van 77 ℃, om later mee te spoelen.

Als de
60 min. voorbij zijn, laat je de temperatuur oplopen in het beslag tot 75 ℃, om inactivatie te starten van de enzymen, laat dit 10 minuten doorgaan. Dit is om de viscositeit (stroperigheid) van het beslag kleiner te maken en is later ook fijner bij het filteren.

Terug naar Inhoudsopgave:

Stap 3 Filteren, doorlooptijd +/- 60 min.:

Stacks Image 60541
Filteren.

Het filteren van het beslag,
Wort, die vol met suikers en afgebroken eiwitten zit en Bierbostel, mout bestaande uit kiemen kafdelen en andere stoffen die uitgewerkt zijn. We laten het deeg rustig in een filter lopen, dat boven de lege ketel wordt gehouden. Daarna schept u de bostel voorzichtig om (pas op voor oxidatie) en laat u heet water door de filter lopen (die u vooraf al had laten koken), om zoveel mogelijk suikers te winnen uit de Bierbostel. Dit Spoelen met heet water 77 ℃, wordt ook wel Klaren van het beslag genoemd. Voer dit spoelen door de bierbostel meerdere keren (3x) uit, om de maximale hoeveelheid aan suikers er uit te halen. Laat de temperatuur rond de 77 ℃ blijven voor de beste resultaten. De Bierbostel is hier dan een afval product geworden, die echter heel goed gebruikt kan worden als voedingsbodem bij planten. Ook wordt bierbostel wel gebruikt als bijvoeding bij koeien en varkens.

Terug naar Inhoudsopgave:

Stap 4 Koken en Hop toevoegen, doorlooptijd +/- 60 min.:

Stacks Image 60545
Koken en Hop toevoegen.

Breng de
Wort aan het koken, zet de tijdklok op 60 minuten. Er zal een schuim laag worden gevormd, maar deze zal snel verdwijnen. Roer zacht en regelmatig, zodra de Wort kookt kunt u de Hallertau Mittlefrüh Hop in het meegeleverde Hop zakje toevoegen. Zorg dat dit zakje goed onderdompeld!
Na
30 minuten, kunt u vervolgens de Saaz Hop in dit zelfde Hop zakje toevoegen.

Terug naar Inhoudsopgave:

Stap 5 Koelen van de Wort

Stacks Image 60604
Als de tijdklok signaleert (na een uur koken), moet u de ketel met Wort laten koelen in een bad met ijskoud water d.m.v. IJsblokken, de temperatuur zo snel mogelijk laten zakken tot 21 ℃. Dus geen ijs in de Wort voegen!

Terug naar Inhoudsopgave:

Stap 6 Fermenteren, doorlooptijd +/- 3 weken:

Symbol "Feedback"
Fermenteren.
Ik ga er vanuit dat u de demijohn (glascontainer), als het goed is, hebt gesteriliseerd (Stap 1).
Als de Wort 21 ℃ is, plaatsen we een trechter in de demijohn (glascontainer) en schenken via de filter, om de laatste restjes oneffenheden er uit te filterende, de Wort in de demijohn.
Dit laatste filteren en inschenken van de
Wort in de demijohn, zorgt voor de inbreng van zuurstof (oxygen), probeer zo rustig mogelijk te schenken, zodat er gedoseerd zuurstof meekomt. Het proces van gisting is n.l. anaeroobe, dit betekent dat er geen zuurstof voor het proces nodig is. Ook is de lucht niet stirile en kan dus een “infectie” in je Wort veroorzaken. Over het beluchten, zijn de meningen behoorlijk verdeeld en deze leverancier adviseert om tijdens het vullen van de demijohn lucht toe te voegen. Ofwel niet rustig schenken, om meer lucht te verkrijgen in de wort. Maak tijdens dit proces aantekeningen wat u uitgevoerd heeft en ga bij een volgende keer wat experimenteren met deze theorie.
Foto "Hydro meting"
Vul de testbuis tot hij bijna vol is met Wort af, om een meting te verrichten met de hydrometer. Hier zal een waarde worden getoond van +/- 1060. Ik had een meting 1090.
Gooi deze test buis na de meting
niet leeg in de demijohn, maar gooi de Wort weg. Dit voorkomt “infectie” en voorkomt dat je de hele productie weg moet gooien 😭 .
Stacks Image 60788
Check nog even voor je de gist in de demijohn voegt, of de temperatuur 21 ℃ of lager is! Dat is belangrijk.
Nu kunt u de
Gist toevoegen in de demijohn, deze Gist zorgt voor een chemische verbinding met de suikers (glucose), die op hun beurt alcohol (ethanol) en koolzuur (koolstofdioxide) produceren. Na het toevoegen van Gist, zal dit proces “Fermenteren” binnen 24 uur starten en is waarneembaar door de belletjes die worden gevormd. Deze gasbelletjes, ontsnappen via het luchtslot, dit geeft een niet zo prettige geurtje in de eerste fermentatieproces echter in het tweede fermentatieproces, geeft het bijna geen geur meer.

Demijohn afsluiten met waterslot en 14 dagen wegzetten.

Stacks Image 60600
Demijohn afsluiten.

Plaats de
rubberen stop op de demijohn, steek het luchtslot in het gat van de rubberen stop. Vul het luchtslot zo, dat de twee containers in dit luchtslot half gevuld zijn met de sterilisatie vloeistof.

Zet de glascontainer op een
donkere plaats met een temperatuur van +/- 15 - 24 ℃ en wacht nu 3 weken. Dit proces wordt ook wel Boven gisting genoemd.
Controleer wekelijks of het gistingsproces nog aan de gang is, dit wordt kenbaar gemaakt door de gasbelletjes.
Als er geen gassenbelletjes meer worden gevormd, dan is het fermentatie proces gestopt en moet er gebotteld worden.
Het stoppen van het “
Fermentage proces”, zal tussen de twee en drie weken plaats vinden, vandaar die benodigde controles op het proces.
Als het
“Fermentage proces” is gestopt, dan kunt u niet meer langer wachten met het bottelproces, soms is het “fermentatie proces” ook wel eens korter dan drie weken.
Zorg dat u, in deze wachttijd, de flesjes besteld met de kroonkurken om te bottelen!

Terug naar Inhoudsopgave:

Bierbrouwen

Stappen plan
2e fase (Plak dit op de keukenmuur in het zicht):

  1. Steriliseer alle te gebruiken materialen voor het bottelproces in heet water met chemipro OXI 7-14g/L. Laat de materialen 5 min inwerken in de vloeistof en borstel ze uit.
  2. Haal het luchtslot van de demijohn, haal de rubberstop van de demijohn en vul de testbuis met bier. bepaal met de hydrometer de waarde, deze moet lager zijn dan 1020.
  3. Zet een pannetje met water op om de siroop te maken met 35g suiker. Los het suiker volledig op in het hete water.
  4. Koel de siroop snel af en meng dit met het bier uit de demijohn in de Bottelemmer. Roer dit goed, om een goede verdeling te krijgen in het bier.
  5. Ga nu met de tapkraan, flesje voor flesje afvullen en bevestig de kroonkurk.
  6. Zet de flesjes, 14 dagen in een donkere koele ruimte 8 - 15 ℃, weg.
  7. Plaats de flesjes na deze 14 dagen, 24u in de koelkast.
  8. Ga nu genieten van je zelf gebrouwen biertje en beoordeel deze op Smaak, Geur, Bitterheid of Zoetheid en Schuimkraag!

Veel
PLEZIER 🍻 met het bierbrouwenproces en het Bier 🍺!
Gerard Jan, uw kersverse nieuwe brouwmeester 😁.

Stap 6 Op de fles zetten (Bottelen):

Stacks Image 60584
Bottelen.

Maak een
Bottelemmer van een plastic huishoudemmer met een ½” kogeltapkraan aan de uiterste onderzijde (zie foto links), steriliseer deze emmer, kraan en vulslang. Bevestig de dunne vulslang op de kraan van de bottelemmer, steek de vulslang door de hals van het bierflesje tot op de bodem van het flesje (snij de slang nu op maat af).

Ook hier is het weer belangrijk, om alle
flessen en kroonkurken, eerst perfect schoon te maken (steriliseren), voor je start met het bottelen.

Er wordt weer gebruik gemaakt van “
Chemipro OXI” reinigingsmiddel. Er moet 7-14 g/Liter van dit poeder worden opgelost in heet water, om een steriliserende vloeistof te krijgen.
Na het oplossen van dit poeder in het hete water, de flessen en kroonkurken
5 minuten ondergedompeld laten inwerken. Ook de hydrometer en de testbuis goed schoonmaken!

Dan met de meegeleverde borstel, alles aan de binnenkant reinigen, door de
actieve zuurstof wordt alles gesteriliseerd.
Je behoeft niet na te spoelen, maar wel de flesjes uit laten lekken, daar er geen residu achterblijft.
Stacks Image 60607
Eerst nog even een meting verrichten met de hydrometer, deze moet een waarde aanwijzen van +/- 1020, in mijn geval 1040.

Ik heb zeker geen 5 Liter bier, het is 2,5 Liter geworden, dus moet ik
minder suiker oplossen in water anders breken de flesjes vanwege de hoge koolzuurdruk!
Stacks Image 60612
Siroop maken.

Zet een
pannetje met een beetje water op om siroop te maken.
De verhouding van het suiker wat toegevoegd moet worden aan het bier is
7 g/L bier. In ons geval hebben we +/- 5 liter bier dus dat wordt 5 L x 7 g =35 g suiker.
Meng de 35g suiker in het pannetje kokend water tot het helemaal is opgelost. Koel dit water snel af en voeg het dan toe in de
bottelemmer. In mijn geval is het 2,5 L x 7 g =17 g suiker.
Leeg de
Demijohn in de bottelemmer en zorg dat deze siroop goed mengt in het bier.
Roer het bier rustig door, om een goede verdeling te krijgen van de siroop.


Terug naar Inhoudsopgave:
Stacks Image 60578
Afvullen.

Nu gaan we beginnen met
afvullen van het “Bier in de fles en de kroonkurken bevestigen.
Het laatste
fermentatieproces in de fles gaat nu beginnen en er wordt door de suiker nu koolzuur gevormd in de fles. Pas op, dat je niet te veel suiker gebruikt, anders is de mogelijkheid dat de glazen flesjes barsten van de te hoge koolzuurdruk!
Laat de flesjes
14 dagen in een donkere koele ruimte +/- 8 -15 ℃ staan. In mijn geval, zal ik de flesjes de 26 Juli 2017 gereed hebben en deze verhuizen naar de koelkast op 13 ℃.

Terug naar Inhoudsopgave:

Stap 7 Proeven:

Proeven.

Het is heel spannend na al dat wachten, eindelijk ons eind product “BIER” proeven en beoordelen qua Smaak, Geur, Schuimkraag en Bitterheid / Zoetheid.
Zet de flesjes nu
24u. in de koeling en dan kan u de volgende dag uw zelf gebrouwen bier proeven, πŸ™ŒπŸŽ‰πŸŽŠπŸ»πŸ»πŸΊ. Op naar de 28 Juli 2017 in de koelkast op 13 ℃, erg leuk proces.

Terug naar Inhoudsopgave:

Na beschouwing:

Na beschouwing.

Het was veel leeswerk, echter ik heb nu al
veel plezier gehad met de voorbereiding en het begrijpen van het “Bierbrouwproces”. Ook het maken van deze webpage was leuk, om mijn gedachten te vormen voor het proces.
Ik hoop dat het gaat lukken, dat maakt het
Feest alleen maar groter.
De bestellingen zijn de deur uit, nu even wachten op de levering van mijn boodschappenlijstje, dan gaan we plannen voor een
BROUWdag. Zoals het er nu naar uitziet zal het donderdag de 15e juni 2017 gaan worden. D.w.z. dat het eerste biertje geproefd wordt op 20 juli 2017.
Ik heb gisteren getest met heet water, om de
temperatuur constant te houden op mijn elektrische kookplaat! Nu weet ik ook, hoe ik dat het beste kan uitvoeren.
Inmiddels zijn de kroonkurken, flesjes en kroonkurktang al binnen 2017-06-06, dat was snel!
Vandaag even de ½” kogeltapkraan gekocht en bevestigd op de bottelemmer.
Nu, is het wachten op Horecaworld, met zijn grote RVS pan van 10 L, de grote zeef is al wel binnen (Werd helaas op het foute adres bezorgd). Er is weer uitstel van levering, de 10 L kookpan moet opnieuw besteld worden…..pfff! Het eenvoudigste is het meest problematisch, schaam je Horecaworld! Nu zijn we meer dan 14 dagen verder en de levering heeft weer problemen! Een amateur doet het beter, dan dit grote bedrijf wat een gekluns! Ik moet nu een andere oplossing verzinnen, anders moet weer alles uitgesteld worden, ik baal van deze praatjes makers. Ik heb mijn kookpan nog steeds niet, het is nu 21 juni 2017, ik ga nu mijn geld terug vragen en raad jullie aan om geen zaken te doen met dit bedrijf.
Natuurlijk had ik weer geluk, mijn lieve buurtjes en bier liefhebbers, hebben mij uit de nood geholpen en een 10 L kookpan gedoneerd. Uiteraard krijgen zij nu het eerste geslaagde biertje van mij, als tegen prestatie. Thank you Cees en Trudy!
Het is nu 12 juli 2017, ik heb het bier op fles gezet na de 2e controle dag (16 dagen fermentatie). Er kwam geen koolzuurgas meer uit de demijohn door het waterslot heen. Het vloeistof niveau in het waterslot was in middels weer horizontaal. Voor mij een teken dat we konden bottelen. Ik heb 9 flesjes van 33cc kunnen vullen. De density was 1040, ik heb geen idee of dat ok is? Je ziet dat het spannend blijft tot de laatste dag. Het is nu 26 juli en de flesjes zijn heel gebleven, ik heb ze in de koelkast gezet met een temperatuur van 13 ℃, waarmee je de beste smaak resultaten biedt.
Ik zie mijn zelf gebrouwen biertje, nu al steeds meer voor me 🍺, en het begint nu serieus πŸ˜€te worden. Echt leuk hoor!
Vandaag mijn biertje geprobeerd. Het was een mooie smaak, erg sterk, lekker bitter maar geen bier. Ook schuimde het maar matig. Volgende keer moet ik ook beter filteren, er zat teveel bezinksel in en dat is niet fijn. Als u wel goede resultaten heeft hoor ik het graag, kunnen we er een keer over praten en zie ik misschien mijn fouten? Het was wel een hele leuke en spannende ervaring.

Terug naar Inhoudsopgave:


Mijn Bier Top Tien

Stacks Image 60622
Op de eerste plaats, uit
Belgi
ë:
Karmeliet (tripel) 8,4%
Beoordeling:
8.5
Stacks Image 60629
Op de tweede plaats, uit
Belgi
ë:
Le Fort (tripel) 8,8%
Beoordeling:
8.3
Stacks Image 60636
Op de derde plaats, uit
Belgi
ë:
Duvel (tripel hop)
Beoordeling:
8.1
Eén goed glas bier per dag,
geeft een heldere kijk
op het leven.
Verder vindt u de rest van mijn
voorkeuren
, na de eerste drie
genomineerden:
Mijn Smaak
beoordeling:



Stacks Image 60849
  • Duvel (tripel)
  • West Malle (tripel)
  • La Chouffe (tripel)
  • Leffe triple
  • Leffe blond
  • de Koninck (tripel)
  • Gulden Draak
  • Petrus Blond
  • Königsbacher
  • Bittburger
  • 8.0
  • 7.9
  • 7.7
  • 7.5
  • 7.5
  • 7.4
  • 7.3
  • 7.3
  • 7.2
  • 7.1

Terug naar Inhoudsopgave:

Eén goed glas bier per dag,
geeft een heldere kijk
op het leven.
Stacks Image 60654
Verder vindt u de rest van mijn
voorkeuren
, na de eerste drie
genomineerden:
Mijn Smaak
beoordeling:
  • België:
  • Duvel (tripel)
  • WestMalle (tripel)
  • La Chouffe (tripel)
  • Leffe (triple)
  • Leffe blond
  • de Koninck (tripel)
  • Gulden Draak
  • Petrus Blond
  • Duitsland:
  • Königsbacher
  • Bittburger
  • België:
  • 8.0
  • 7.9
  • 7.7
  • 7.5
  • 7.5
  • 7.4
  • 7.3
  • 7.3
  • Duitsland:
  • 7.2
  • 7.1
Terug naar Inhoudsopgave:

Linkjes om meer info te verkrijgen :

Ik hoop dat u wat aan deze informatie gaat krijgen, laat het me weten!

Linkje naar: Saveur Bière Leverancier brouw-kit.
Linkje naar:
hobbybrouwen.nl info brouwen.
Linkje naar:
Hopt.nl, ook leverancier van brouw pakketten en toebehoren.

Ik heb een mailtje gestuurd naar “Saveur Bière”, omdat de Engelse handleiding onleesbaar was. Ik had gelijk de eerste werkdag erna, al een nieuwe handleiding en deze was Nederlands! Wohhh, geweldig toch…πŸ˜ƒ,bedankt Viviana!
Mijn web page was wel klaar in deze tussentijd, maar nu kan ik controleren of ik iets fout heb begrepen.

DOWNLOADS:

Originelehandleiding brouwkit…………: Downloaden

Boodschappenlijst / checklist …….….: Downloaden

Stappenlijst voor op de keukenmuur: Downloaden



Terug naar Inhoudsopgave:

Heb je vragen, of opmerkingen stuur een mailtje naar mij. Ook als er fouten in de tekst staan! envelop