Maakt connectie met SQLite database. Registreert het bezoeken van een pagina Maakt connectie met SQLite database. Registreert het bezoeken van de web-page Whisky | Gerard Jan's Website
>> Whisky heeft een zeer uitgebreid smaak assortiment, ik behandel de Schotse Malt Whisky’s en het distilleren. <<

Menu keuze:

“Whisky”
Keuze toets "Mazda algemeen"
Keuze toets "Suzuki Intruder 700"
Keuze toets "Smart-TV"
Keuze toets "Bluray speler"
Keuze toets "Zonnepanelen"
Keuze toets "Aquarium"
Keuze toets "Bierbrouwen"
Keuze toets "Whisky proces"
Keuze toets ""
Keuze toets ""
Welkom: bezoeker whisky

Mededelingen:

Er heeft een kleine verandering t.o.v. de 2e plaats plaats gevonden. “Tomintoul Sigar” is nieuw binnen gekomen in mijn testen ( per 2021-03-01 ). Dit was nu echt een whisky met een uitzonderlijk goede smaak, ik hoop dat deze nog een tijdje te koop blijft, er zat één nadeel aan de prijs was 90 euro!
>> Whisky heeft een zeer uitgebreid smaak assortiment, ik behandel de Schotse Malt Whisky’s en het distilleren. <<

Menu keuze:

“Whisky”
Welkom : bezoeker whisky

Mededelingen:

Er heeft een kleine verandering t.o.v. de 2e plaats plaats gevonden. “Tomintoul Sigar” is nieuw binnen gekomen in mijn testen ( per 2021-03-01 ). Dit was nu echt een whisky met een uitzonderlijk goede smaak, ik hoop dat deze nog een tijdje te koop blijft, er zat één nadeel aan de prijs was 90 euro!


Mijn eerste stappen in de whisky wereld:

Stacks Image 78
Zoals de meeste mensen, die geboren zijn rond 1950, beginnen ze na het verkennen van de verschillende Belgische bieren met de Whisky wereld meestal als eerste een BLEND. Eenvoudig maar best leuk om mee te beginnen. Bij mij was dat Johnnie Walker Red label met 1 blokje ijs. Ook de Grant deed zijn intrede, maar was qua smaak niet echt voor mij weggelegd.
Stacks Image 81
Al snel volgde bij mij de DIMPLE, die ik in eerste instantie qua presentatie (de vorm van de fles en dat gouden draadje er omheen geweven) erg aantrekkelijk vond. De smaak was gelukkig ook erg goed en vergeleken met de Johnnie Walker veel beter, vond ik. Je raakt gefascineerd, door de uitgebreide smaken van de vele Whisky’s die worden aangeboden in deze wereld. Het lijkt wel of er voor iedereen een smaak is ontworpen en je belangstelling wordt hierdoor steeds groter naar diepere smaken en de achtergrond van het productieproces.
Stacks Image 84
Bij mij ontstond toen de eerste liefde voor single malt whisky’s, namelijk GLENFIDDICH 12j., zelfs het ijsblokje was hierin niet meer welkom, omdat ik vond dat er veel smaak weg viel door de koude temperatuur. Vervolgens ga je steeds meer op ontdekkingsreis en bezoek je figuurlijk, de kuststreken en ook de eilanden, zoals Skye, Islay, Campbeltown, Orkney and Jura. Hier valt de meer zilte en medicinale smaak op, van de betreffende whisky’s die daar vandaan komen. We hebben het dan over Talisker, Tobermory, Isle of Jura, Lagavulin, Bowmore en Laphroaig.

Terug naar Inhoudsopgave:
Inleiding:
Stacks Image 23
Water, Gerst en Gist zijn de basis elementen van het Whisky proces, heb ik begrepen en ik moest gelijk denken aan mijn eerste stappen in de brouwerij wereld van bier. Ik heb namelijk in het automatiseringsproces, van een voor die tijd (02-1986) een uniek project bij Heineken om een “zwaar brouwen straat” te maken, gewerkt. Ook hier was ik gefascineerd over het proces van “hoe een biertje tot stand kwam”. Ik heb in (2017) geprobeerd om zelf een biertje te brouwen, dit beschrijf ik ook op deze site.

De overeenkomst tussen
Bierbrouwen en Whisky distilleren zit hem vooral in de eerste stappen van het proces, nl.: het Mouten, Maischen, Spoelen en Fermenteren, daarna wordt het totaal anders en zeer gespecialiseerd in het proces Distilleren.
Voor de Gist, wordt er een andere cultuur gekozen dan bij bier. Er wordt soms wel wat gemixt met de biergist en de gist vloeistof die voor whisky wordt gebruikt.

Het is de bedoeling, om U wat inzicht te geven in het Whisky proces maar dit is zeker
geen handleiding om te distilleren.
Ik zal proberen “
mijn beoordeling”, van de verschillende whisky merken te geven.
Het is prettig als u op zoek bent naar een whisky, om eerst deskundige uitleg te krijgen over een bepaalde Whisky alvorens je zo’n grote kostbare fles koopt. Helaas is dat bij de meeste winkels een sterk gemis (vakmanschap is tegenwoordig toch al in de meeste gevallen afwezig). Echter, ik werd door mijn zoon gewezen op de
Specialist in Whisky’s in Amersfoort namelijk “van Wees”. Deze deskundigen in whisky’s (Marc in dit geval), heeft mij prettig geholpen en wist vreselijk veel van het proces distilleren en tot mijn grote verbazing, mocht ik proeven van de whisky alvorens hem te kopen. Wat een prettige verrassing was en geleid heeft tot de aanschaf van twee mooie whisky’s, dit noem ik ondernemen en hier ga ik zeker terug, om de volgende onbekende whisky te kopen. Verder heeft men de “ULTIMATE” Whisky in eigen beheer geselecteerd en gebotteld, zeer de moeite waard.

Er worden verschillende elementen bij Whisky gebruikt, om het zijn eigen smaak te geven, dat kan zijn Gerst, Mais, Tarwe of Graan. Echter voor de
MALT Whisky wordt alleen GERST gebruikt.

Ook is het vervolgproces belangrijk voor de smaak, zoals
Roken met Turf (In de diverse streken verschilt Turf in de samenstelling van planten en mineralen), het spoelen met het mooie zuivere water uit de omstreek, dat ook weer verschilt met andere omgevingen qua mineralen.

Bij het rijpen van de whisky is het weer belangrijk, in welke vaten de whisky wordt gerijpt. Deze Eiken houten vaten (Europees eiken of Amerikaans wit eiken vaten), geven een eigen smaak en kleurtoon (goudkleurige) af aan de whisky. Deze eerste rijping duurt minimaal drie jaar, anders mag het geen Whisky worden genoemd. Ook worden er vaten van Cherry, Rum of Port gebruikt in een later stadium om er een specifieke smaak in mee te geven.

U ziet, er komt heel wat bij kijken bij het vakmanschap van de Whisky distillateur. Ik zal de verschillende stappen één voor één bespreken en u kunt via de
Inhoudsopgave: rechtstreek naar bepaalde stappen springen. Ik wil er verder bij vertellen, dat ik wat betreft de distillatie, veel gehad heb aan het studie boek “de Chemie van Schotse MaltWhiskey” van Robin Brilleman. Nu begrijp ik, hoe distillatie in z’n werk gaat en hoe smaken tot stand komen bij Whisky.
Ook heb ik toestemming, om wat
foto’s te gebruiken van Robin Brilleman op mijn website, hiervoor ben ik erg dankbaar.

Ik wil hierbij ook, mijn oudste zus
Lenie, bedanken voor de tijd die ze heeft besteed om mijn teksten te corrigeren.

Veel leesplezier in dit proces
👍.

Terug naar
Inhoudsopgave:


Productie proces:

Stacks Image 173
Terug naar Inhoudsopgave:
Mouten:
Stacks Image 99
De Gerst moet eerst kiemen, mouten genoemd. (Er ontstaat zetmeel, belangrijk voor het maken van alcohol), De gekozen gerst wordt in water geweekt, daarna wordt het op een droogvloer uitgespreid (zie foto rechts) en zo af en toe gekeerd met een houten schep (7-10 dagen). Nu wordt het groene mout genoemd.

Vervolgens wordt de groene mout op een geperforeerde vloer uitgespreid, waar onder, een etage lager, een smeulend vuur wordt gemaakt, om met de rook van turf (en/of kruiden) te drogen. Hiermee wordt al, voor een gedeelte, de smaak bepaald van de whisky.

Na dit proces wordt de gedroogde groene mout gemalen en wordt het kaf van de koren gescheiden.

Terug naar
Inhoudsopgave:

Maischen:
Stacks Image 147
Net als bij bier, wordt de Groene mout met het eerste water (omgevingswater) gekookt in de Mash tun (zie foto links, bij Bunnahabhain), bij een temperatuur van 64 , om de enzymen de gelegenheid te geven de Groene mout stapsgewijs af te breken en om te zetten in de belangrijke suikers. De hoeveelheid suikers bepaald de hoeveelheid alcohol in een later stadium van dit proces.
Nu wordt het mengsel
Wort genoemd.

Tegelijkertijd wordt er water, uit de omgeving van de distilleerderij, gekookt bij een temperatuur van
75 , voor het tweede water het Spoel proces, wat door de verschillen van de plaatselijke mineralen, weer een smaak stempel meegeeft aan de whisky. De 75 voor het tweede water is weer belangrijk voor andere enzymen, die dan weer actiever worden.
Stacks Image 161
Als het kookproces met het eerste water gereed is (zie foto rechts), wordt er door de geperforeerde bodem in de Mash tun het eerste suikerwater gefilterd en door de tweede bodem afgevoerd door de gaten in de bodem van de Mash tun, die open en dicht gezet kunnen worden. Het afvoeren van de Wort (suikerwater), is ongeveer de helft van de totale hoeveelheid Wort en wordt opgevangen in de onderbak (Underback).

Vervolgens worden deze gaten in de Mash tun weer gesloten en begint het sproeien aan de bovenkant van de Mash tun
met het tweede water van 75 op de Groene mout, die nog op de geperforeerde bodem ligt en gemengd met de andere helft van de Wort die is achter gebleven, om nog meer suikerwater vrij te laten komen. Dit laat men even intrekken, en er wordt goed gemengd, om vervolgens weer gefilterd te worden door de geperforeerde 1e bodem en afgevoerd te worden via de leidingen aan de onderkant van de tweede bodem naar de onderste bak (Underback), waar het eerste suikerwater (Wort) inzit.
Stacks Image 164
Nu zal de totale hoeveelheid Wort uit de Underback worden getransporteerd naar de Washback (gistkuip).
Tijdens dit transport, wordt de
Wort terug gekoeld naar 17 met een Warmtewisselaar (zie foto links bij Balvenie), om gereed te zijn voor het vervolg proces het mengen met de Gist en het Fermentatie proces.

Tegelijkertijd, wordt er een
derde water voor bereid bij een temperatuur van 85-90 , in de zelfde hoeveelheid, die het eerste water had. Dit derde water wordt in de Mash tun gebracht, als het tweede water er helemaal uit is en de gaten in de bodem weer afgesloten zijn.

Deze stap in het proces wordt weer gebruikt voor het
eerste water van de volgende productie cyclus en is niet meer relevant voor deze huidige productie.
Het
derde water gaat weer terug naar Tank 1, om een nieuwe productie te starten. De reststoffen van de Groene Mout genaamd “BOSTEL”, die op de 1e geperforeerde bodem liggen worden verwijderd en gebruikt voor veevoer.

Terug naar
Inhoudsopgave:
Vergisting: (Fermentatie)
Stacks Image 107
Als de temperatuur van de Wort uit het Maischen proces via de warmtewisselaar onder de 18 is, wordt de GIST gemengd met WORT in de Washback. Hiermee wordt bereikt, dat de vergisting langzaam op gang komt. Er zal eerst een vermenigvuldiging van gistcellen plaats vinden door de zuurstof die in de Wort aanwezig is, dit noemt men aërobe vergisting. Als alle zuurstof verdwenen is, zal er een vergisting plaats vinden zonder zuurstof, dit noemt men anaërobe vergisting. Hierbij zal de temperatuur wat oplopen en de koolzuur gassen ontsnappen. Er kan voor verschillende soorten Whisky’s, een andere gist gebruikt worden en zelfs een mix van Biergist en vloeibare gist (Mauri) voor de whisky. Dit gist proces duurt tussen de 48 - 52 uur. in een stalen tank. Hier wordt meestal een alcohol percentage van +/- 8-11 % bereikt.

Tot zover lijkt het nog steeds op het proces van Bierbrouwen, echter bij Bierbrouwen duurt de vergisting en de fermentatie langer, tussen de 3 a 5 weken, hier wordt gekeken of er nog Koolzuur wordt geproduceerd (Dit zie je dan aan de koolzuurbelletjes, die het waterslot verlaten). Zo niet dan is het Fermentatie proces gereed. Nu gaan we naar het gespecialiseerde distillatie proces voor
Whisky, waar het alcohol percentage d.m.v. distillatie omhoog wordt gebracht. de vergiste vloeistof die getransporteerd wordt naar de Still heet nu WASH.

Terug naar
Inhoudsopgave:
Distilleren:
Stacks Image 151
Om het alcohol percentage te laten stijgen, heb je een distillatieproces nodig. Distilleren betekent eigenlijk druppelen, wat je ook kan zien als je aan het verhitten bent van de vloeistof, dan verdampt er bij verschillende temperaturen verschillende stoffen.
De (ethyl)alcohol in de Wort verdampt bij
92 (Bij pure ethyl-alcohol is dat 78 ), en is eerder dan het water 100 zoals we weten. Zo proberen ze de vloeistoffen te scheiden en de ethyl-alcohol over te houden.
We hebben voor dit proces een “
POT STILL” nodig (zie foto links), om de Wort te distilleren.
Stacks Image 187
Een Pot still is een koperen ketel, die aan de onderzijde verwarmt wordt en waar de verdamping door een lange smalle hals (zie foto rechts) geleid wordt, aan de bovenkant wordt een leiding bevestigd, die weer naar beneden loopt.
Rondom die leiding, wordt er gekoeld, om de alcohol weer neer te laten slaan en vervolgens in een opvang ketel “
Lowwine Still” op te slaan.
Het eind product van de “eerste fase” heet
LOWwine en bevat +/- 20 % alcohol. Doordat het percentage van de alcohol is opgelopen, zal bij de volgende verdamping het kookpunt lager liggen n.l.: 86 .
Stacks Image 191
De “tweede fase” bestaat uit drie flows, n.l.:

- De eerste flow van de verdamping uit de LOWwine still “
voorloop” (foreshot) genoemd zal naar de “Lowwine and Feints receiver” lopen.

- De tweede flow “
middenloop” (middle cut) genoemd zal als “new spirit” naar opslag tanks “Spirit receiver” worden geleid. vervolgens zal deze spirit in vaten (Casks) worden opgeslagen. Het alcohol percentage kan tussen 60 en 65 % zijn.

- De derde flow “
naloop” (feints) genoemd, zal ook naar de “Lowwine and feints receiver” lopen.
Deze “Lowwine and Feints receiver”, zal bij de volgende productie worden gemengd met de nieuwe Lowwine, om opnieuw te laten distilleren.
Er zal worden gedistilleerd, tot het alcohol percentage ongeveer
1% is.
Deze flows worden bestuurd door de “
Stillman”, die door het glas in de “Spirit Safe” kan controleren of deze spirit de juiste kleur en alcohol gehalte heeft, deze “Spirit Safe” is aan de buitenkant afgesloten en heeft aan de buitenkant handels om de flows en de alcoholmeters te besturen. De alcohol meting wordt verricht bij 20 , die door een cooler in de Spirit save op deze temperatuur wordt gebracht.

De gemeten alcohol percentage, waarbij door de
Stillman met de handels wordt geschakeld, zijn belangrijke momenten voor de uiteindelijke smaak en het karakter van de whisky en zal per distilleerderij verschillen.
Deze verantwoordelijke
Stillman is als vakman erg belangrijk voor de distilleerderij.

In
Ierland heeft men nog een distillatie proces na de tweede flow en hier komt een nog hoger alcohol percentage uit +/- 85 % in de spirit die opgeslagen wordt. Sommige distilleerderijen in Schotland gebruiken dit proces ook.

Terug naar
Inhoudsopgave:
Rijpen (Langer dan 3 jaar):
Stacks Image 115
De volgende stap in het proces, is de kleur lose Spirit voor drie jaar op vaten zetten (dit is wettelijk geregeld anders mag het geen whisky heten).
Het alcohol gehalte van de spirit is ongeveer
70 % en nog niet geschikt om te bottelen.
Voor de handel is afgesproken, om het alcohol percentage in het vat op
63,5 % te maken.
Er zijn ook distilleerderijen, die de vaten niet verhandelen en zelf distribueren en bottelen. Hier geld deze regel, om het alcohol percentage te verlagen, niet.

De vaten zijn belangrijk voor de smaak en de kleur van de whisky. Er kan gekozen worden, om de “new spirit” eerst in nieuwe Wit Eiken houten vaten te leggen om de eerste drie jaar te rijpen. Deze vaten worden dan van binnen mooi gebrand en voorbereidt op de rijping van de “new spirit”.
Wat ook gebeurd is, de “new spirit” direct in verschillende soorten vaten op te slaan zoals Cherry, Rum en Port vaten, die allemaal hun eigensmaak meegeven aan de new spirit.
Ook kan er na drie jaar van vat gewisseld worden en dan pas worden overgegaan naar de specifieke vaten, zoals Cherry, Rum of Port vaten om verder te rijpen.
Deze vaten geven natuurlijk ook weer kleur af, afhankelijk van wat er in gezeten heeft.
Het Eikenhout van de Europese en / of Amerikaanse wit eiken duigen geeft ook een bepaalde smaak mee.
De vaten worden over het algemeen niet meer dan drie keer gebruikt, daarna kunnen ze bijna geen smaak meer afgeven en worden ze verkocht aan de meubel industrie om er tafels of andere zaken van te maken.
De gemiddelde rijping duurt 12 jaar voor een goede Whisky. Echter de duurdere Whisky’s liggen langer 18 jaar of 21 jaar. Dit wil niet persé zeggen dat hij beter of lekkerder wordt. Dit is afhankelijk van je smaak waar niet over valt te twisten. Wilt u meer weten over hoe de smaken zich ontwikkelen en wat/wie daarvoor verantwoordelijk is, lees dan het studie boek van
Robin BrillemanDe chemie van Schotse maltwhisky” hier worden veel zaken duidelijk en uit de doeken gedaan op een zeer prettig leesbare manier.

Terug naar Inhoudsopgave:


Whisky merken overzicht:

Stacks Image 60
Dit overzicht van de diverse Whiskymerken is gemaakt met het programma Mindnote en u kunt het hier vinden: Handige Linkjes in de whisky wereld .

Wat zijn de voordelen van het downloaden van dit schema?

1 - U leest hier bij de notities,
mijn smaak ervaring.
2 - U kunt
rechtstreeks naar de distilleerderij springen d.m.v. linkjes.
3 - U kunt hem bijwerken met
uw eigen ervaringen, als u ook Mindnote heeft!
4 - U ziet het verschil van het merk t.o.v. de
omgeving zoals Highlands, Lowlands, Islay etc.
5 - U ziet de categorieën
Malt Whisky, Blend whisky, Graan whisky etc.

De nadruk ligt op MALT Whisky’s uit Schotland en Ierland, ik heb bijna geen aandacht geschonken aan blends en graan whisky’s. Ook komen de Amerikaanse en Japanse whisky’s nog niet aan bod.


Terug naar Inhoudsopgave:

Scotch Highlands:

Scottish Highlands
De Malt whisky’s uit de Scotch
Highlands
, die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:
Mijn smaak
beoordeling
:
  • Dalwhinnie 15j
  • GlenMorangie
    • Original
  • GlenMorangie
    • Extremely rare
  • GlenMorangie
    • Quinta Ruban
  • Oban 14j
  • Aberfeldy 12j
  • Endradour 12j
  • Old Pulteny
  • Loch Lomond
  • GlenDronach 12j
  • 7,5
  • 6,9
  • 7,0
  • 7,6
  • 6,8
  • 6,9
  • 6,6
  • 7,9
  • 7,1
  • 8,2
De Scottisch highlands (hier afgebeeld in het groen), is het aloude gebied, wat gekenmerkt wordt door de denkbeeldige grenslijn “The highland line”.
Terug naar Inhoudsopgave:


Scotch Highlands:

Stacks Image 379
De Malt whisky’s uit de Scotch
Highlands
, die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:

  • Dalwhinnie 15j
  • GlenMorangie Original
  • GlenMorangie Extremely rare
  • GlenMorangie Quinta Ruban
  • Oban 14j
  • Aberfeldy 12j
  • Endradour 12j
  • Old Pulteny
  • Loch Lomond
  • GlenDronach 12j
Mijn smaak
beoordeling
:


  • 7,5
  • 6,9
  • 7,0
  • 7,6
  • 6,8
  • 6,9
  • 6,6
  • 7,9
  • 7,1
  • 8,2
De Scottisch highlands (hier afgebeeld in het groen), is het aloude gebied, wat gekenmerkt wordt door de denkbeeldige grenslijn “The highland line”.
Terug naar Inhoudsopgave:

Speyside:

Speyside
De Malt whisky’s uit de Speyside,
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:
Mijn smaak
beoordeling
:
  • Balvenie 12j.
  • GlenLivet 12j.
  • Craggamore 12j.
  • GlenFiddich 12j.
  • GlenFiddich 15j.
  • GlenFarglas 12j.
  • BenRomach 10j.
  • Knockando 12j.
  • Glenrothes 12j.
  • Cardhu 12j.
  • Aultmore 12j.
  • Tomintoul (cigarmalt)
  • 7,0
  • 7,8
  • ?
  • 6,9
  • 7,3
  • ?
  • 6,8
  • 6,8
  • 6,9
  • 7,3
  • 7,1
  • 8,6
De Speyside is het gebied, wat rondom de rivier de Spey is gesitueerd. Natuurlijk hoort dit gebied ook bij de highlands. Hier vindt men de grootste concentratie whisky distilleerderijen.
De
rode tekst geeft aan dat deze whisky’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.
Terug naar Inhoudsopgave:


Speyside:

Stacks Image 374
De Malt whisky’s uit de Speyside,
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:

  • Balvenie 12j.
  • GlenLivet 12j.
  • Craggamore 12j.
  • GlenFiddich 12j.
  • GlenFiddich 15j.
  • GlenFarglas 12j.
  • BenRomach 10j.
  • Knockando 12j.
  • Glenrothes 12j.
  • Cardhu 12j.
  • Aultmore 12j.
  • Tomintoul (cigarmalt)
Mijn smaak
beoordeling
:


  • 7,0
  • 7,8
  • ?
  • 6,9
  • 7,3
  • ?
  • 6,8
  • 6,8
  • 6,9
  • 7,3
  • 7,1
  • 8,6
De Speyside is het gebied, wat rondom de rivier de Spey is gesitueerd. Natuurlijk hoort dit gebied ook bij de highlands. Hier vindt men de grootste concentratie whisky distilleerderijen.
De
rode tekst geeft aan dat deze whisky’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.
Terug naar Inhoudsopgave:

Scotch Lowlands:

Scottish high & Lowlands
De Malt whisky’s uit de Scotch
Lowlands,
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:
Mijn smaak
beoordeling
:
  • Johnnie Walker
    • Red Label
  • Johnnie Walker
    • Black Label
  • Johnnie Walker
    • Double Black
  • Dimple 15j
  • 6,0
  • 6,3
  • 5,5
  • 6,6
De Scottisch Lowlands (lichtgroen) is het aloudegebied, wat onder deze denkbeeldige grenslijn “The highland line” ligt, tot aan de grens met Engeland.
Het is verder nog belangrijk om te vermelden dat Johnnie Walker en Dimple
BLENTS zijn, ofwel deze whisky’s worden samen gesteld uit verschillende soorten whisky’s, in tegenstelling tot de andere Scottisch Malts die ik besproken heb.
Terug naar Inhoudsopgave:


Scotch Lowlands:

Stacks Image 404
De Malt whisky’s uit de Scotch
Lowlands,
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:

  • Johnnie Walker Red Label
  • Johnnie Walker Black Label
  • Johnnie Walker Double Black
  • Dimple 15j
Mijn smaak
beoordeling
:


  • 6,0
  • 6,3
  • 5,5
  • 6,6
De Scottisch Lowlands (lichtgroen) is het aloudegebied, wat onder deze denkbeeldige grenslijn “The highland line” ligt, tot aan de grens met Engeland.
Het is verder nog belangrijk om te vermelden dat Johnnie Walker en Dimple
BLENTS zijn, ofwel deze whisky’s worden samen gesteld uit verschillende soorten whisky’s, in tegenstelling tot de andere Scottisch Malts die ik besproken heb.
Terug naar Inhoudsopgave:

Island (Eilanden):

Eilanden
De Malt whisky’s van de Island
(Eilanden),
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:
Mijn smaak
beoordeling
:
  • Ledaig 10j
  • GlenScotia 2003 Vintage
  • Tobermory
  • Talisker
  • Jura Prophecy
  • the Arran Malt
  • 7,2
  • 8,2
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
De eilanden aan de Noord-Oostkust van Engeland, Skye (Talisker), Mull (Tobermory, Ledaig), Jura (Jura Prophecy), Arran (the Arran malt), Orkney (Highland Park)
De
rode tekst geeft aan dat deze whisky’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.
Terug naar Inhoudsopgave:


Island (Eilanden):

Stacks Image 399
De Malt whisky’s van de Island
(Eilanden),
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:

  • Ledaig 10j
  • GlenScotia 2003 Vintage
  • Tobermory
  • Talisker
  • Jura Prophecy
  • the Arran Malt
Mijn smaak
beoordeling
:


  • 7,2
  • 8,2
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

De eilanden aan de Noord-Oostkust van Engeland, Skye (Talisker), Mull (Tobermory, Ledaig), Jura (Jura Prophecy), Arran (the Arran malt), Orkney (Highland Park)
De
rode tekst geeft aan dat deze whisky’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.
Terug naar Inhoudsopgave:

Islay:

Het schotse eiland Islay
De Malt whisky’s uit de Islay,
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:
Mijn smaak
beoordeling
:
  • Bowmore 12j
  • Bruichladdich
  • La Phroaig 10j
  • Lagavulin 16j
  • Ardberg
  • Bunnahabhain
  • Caol ila
  • Kilchoman
  • 7,0
  • ?
  • 6,9
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
Het Schotse eiland Islay, is het zuidelijkste eiland van de binnen Hebriden, het klimaat is zachter dan in Schotland dankzij de warme Golfstroom. De Whisky’s die hier gemaakt worden, staan bekent om hun medicinale smaak die veroorzaakt wordt door de aanwezige turf op het eiland, de geur is enigszins jodium achtig.
De
rode tekst geeft aan dat deze whisky’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.De rode tekst geeft aan dat deze whiskey’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.
Terug naar Inhoudsopgave:


Islay:

Stacks Image 363
De Malt whisky’s uit de Islay,
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:

  • Bowmore 12j
  • Bruichladdich
  • La Phroaig 10j
  • Lagavulin 16j
  • Ardberg
  • Bunnahabhain
  • Caol ila
  • Kilchoman
Mijn smaak
beoordeling
:


  • 7,0
  • ?
  • 6,9
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Het Schotse eiland Islay, is het zuidelijkste eiland van de binnen Hebriden, het klimaat is zachter dan in Schotland dankzij de warme Golfstroom. De Whisky’s die hier gemaakt worden, staan bekent om hun medicinale smaak die veroorzaakt wordt door de aanwezige turf op het eiland, de geur is enigszins jodium achtig.
De
rode tekst geeft aan dat deze whisky’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.
Terug naar Inhoudsopgave:

Ireland (Ierland):

Ierland
De Malt whiskey’s uit Ierland,
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:
Mijn smaak
beoordeling
:
  • Redbreast 12j
  • Irishman
  • Bushmills
  • Jameson
  • Tyconnell
  • Middleton
  • Tullamore Dew 12j
  • Connemara 12j
  • 8,9
  • 8,0
  • 6,0
  • 6,5
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
Ierland is het eiland wat uit twee delen bestaat n.l.: Republiek Ierland en Noord-Ierland wat bij Groot Brittanië hoort. De Ierse whiskey wordt met een aparte bereiding gemaakt ten opzichte van Schotland. Hier wordt de whiskey 3 maal gedistilleerd en is sterker dan de Schotse whisky’s.
Verder heeft de RedBreast 12 jaar een twee deling van rijping (maturation) de ene helft wordt in Europees eiken olorosso vaten gerijpt en de andere helft in Amerikaans eiken Bourbon vaten gerijpt (uit Kentucky). Deze worden bij de botteling samen gevoegd (mariage).

De distilleerderijen waar whiskey’s gemaakt worden zijn:
In de republiek Ierland: Middleton, Kilbeggan en een nieuwe Cooley (1987) en.
In Noord-Ierland kent men de distilleerderij Bushmills (Alleen single Malt wisky).

De
rode tekst geeft aan dat deze whiskey’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.
Terug naar Inhoudsopgave:


Ireland (Ierland):

Stacks Image 394
De Malt whiskey’s uit Ierland,
die ik bespreek en
geproefd heb, zijn:

  • Redbreast 12j
  • Irishman
  • Bushmills
  • Jameson
  • Tyconnell
  • Middleton
  • Tullamore Dew 12j
  • Connemara 12j
Mijn smaak
beoordeling
:


  • 8,9
  • 8,0
  • 6,0
  • 6,5
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
Ierland is het eiland wat uit twee delen bestaat n.l.: Republiek Ierland en Noord-Ierland wat bij Groot Brittanië hoort. De Ierse whiskey wordt met een aparte bereiding gemaakt ten opzichte van Schotland. Hier wordt de whiskey 3 maal gedistilleerd en is sterker dan de Schotse whisky’s.
Verder heeft de RedBreast 12 jaar een twee deling van rijping (maturation) de ene helft wordt in Europees eiken olorosso vaten gerijpt en de andere helft in Amerikaans eiken Bourbon vaten gerijpt (uit Kentucky). Deze worden bij de botteling samen gevoegd (mariage).

De distilleerderijen waar whiskey’s gemaakt worden zijn:
In de republiek Ierland: Middleton, Kilbeggan en een nieuwe Cooley (1987) en.
In Noord-Ierland kent men de distilleerderij Bushmills (Alleen single Malt wisky).

De
rode tekst geeft aan dat deze whiskey’s door mij nog niet geproefd zijn en geen beoordeling hebben.
Terug naar Inhoudsopgave:
Proeven en beoordelen:
Stacks Image 458
Wilt u zich oriënteren in de vele whisky’s die aangeboden worden, dan is het misschien verstandig om een whisky abonnement te nemen en deze verschillende collecties te proeven en te beoordelen. Echter de smaak van elke fles whisky is toch enigszins anders dan de andere fles. Het is dus bedoeld om richting te geven aan uw keuze in de markt!

Het moeilijkste is eigenlijk je eigen weg te kiezen in het enorme aanbod van de verschillende whisky smaken.
Robin Brilleman geeft hier ook cursussen in en zal u door al die moeilijke materie heen helpen en leren hoe te ontdekken en herkennen.
Het ruiken, het proeven, de afdronk, het ontdekken van de verschillende kruiden, geuren en beleving, is een mooi lerend pad om te bewandelen.
Het is fijn, dat een bedrijf als “
Tasting collection”, op deze behoefte is ingesprongen.
Zij bieden in abonnement vorm, (b.v. elke 3 maanden) een aantal verschillende whisky’s om te proeven, in een prachtige presentatie doos.
- Hiermee kan je de teleurstelling al aardig voor zijn, van het maken van de verkeerde keus.
- Verder is het leuk om je smaak goed te ontwikkelen en de verschillen vast te leggen tussen de aangeboden whisky’s, met het
Download schema Overzicht en beoordeling whisky merken ,wat ik ontwikkeld heb en gratis via een download aan u ter beschikking stel.
- Het proeven kan je uitvoeren op een zelf gekozen ontspannen moment en op een plek die jij prettig vindt.
- Ook samen met vrienden de smaken evalueren, is een leerzame, sociale en gezellige ervaring.
- En als laatste: Wanneer een van je vrienden of vriendinnen jarig is, kan het ook nog een leuk presentje zijn waar je indruk mee maakt
😄👍.
Bij de “
Handige Linkjes in de whisky wereld ”, vindt je een link naar “Tasting collection”.
Ik hoor graag jullie reactie.

Terug naar
Inhoudsopgave:
Quaich:
Stacks Image 462
Na dit gelezen te hebben, zal je best wel trek hebben gekregen in een heerlijke Whisky. Maar, om echt te genieten wil je met je beste vriend of vriendin de smaak van de whisky samen delen en bespreken en dat kan met een prachtige “Quaich”.
Dan zullen de meeste onder u zeggen wat is een “Quaich”?
Een “Quaich” (zie foto links), is een “Scottisch cup of Friendship” en dat betekent; als je zo’n Quaich gevuld met whisky aangeboden krijgt, dat je deze samen met je gewaardeerde vriend of vriendin respectvol drinkt, op de goede vriendschap, die je hebt en voort wil zetten.
Een soort thuis komen dus, deze “Quaich” is in mijn bezit en ik ben er trots op om deze te mogen delen met mijn echte vrienden en vriendinnen.
Slainte!

Terug naar
Inhoudsopgave:


Mijn whisky top drie:

Stacks Image 557
Stacks Image 541
Op de eerste plaats, uit
Ireland (Ierland):
RED BREAST 12 jaar.
Beoordeling:
8,9

Terug naar Inhoudsopgave:
Stacks Image 559
Stacks Image 551
Op de tweede plaats, uit de
Speyside:
Tomintoul.
Beoordeling:
8,6
Stacks Image 561
Stacks Image 546
Op derde plaats, uit
Schottisch Highlands:
GlenDronach 12 jaar.
Beoordeling:
8,2
Handige linkjes in de whisky wereld:
Stacks Image 168
Ik heb verschillende boeken gelezen over de whisky wereld, echter het meest diepgaande boek en het meest intrigerende boek over Whisky, is geschreven door Robin Brilleman.
Ik heb veel geleerd uit zijn boek, “
De chemie van Schotse Maltwhisky” en het is ook nog fijn geschreven en leest lekker weg (ISBN 9789081305419).

Robin Brilleman geeft ook cursussen en proeverijen.
U kunt daar zelf info over vragen, als u op het linkje hier onder van “
Whisky Informatie Centrum” klikt.
Stacks Image 182
Robin Brilleman heeft ook een boek uitgebracht betreffende, “ISLAY Whisky-eiland vol geschiedenis”. Ook dit boek is zeer gedetailleerd en geeft een goed beeld van de geschiedenis op de eilanden, waarbij de Whisky de leidraad is (ISBN 9789081305426).

LINKJES:

Linkje naar:
Whisky informatie centrum Voor de boeken en meest gedetailleerde beschrijving van Whisky distillatie. Ook kunt u daar verschillende interviews nalezen met distillateurs..

Linkje naar:
RedBreast Ireland distillation

Linkje naar: Leverancier
Van Wees, voor de aankoop van een collectie whisky’s (1200 stuks) en een goed advies. Hij is gevestigd in Amersfoort. Ook koopt hij vaten whisky en bottelt deze zelf, dat is natuurlijk zeer speciaal.

Linkje naar: Leverancier
Tasting Collection.

Linkje naar: “
Quaich leverancier” leverancier, en nog één “Quaich leverancier”.
Linkje naar de historie van de “
Quaich”.
Linkje naar de historie van de “
Quaich”.

Aantal x gedownload:
248


Whisky
beoordeling.pdf.zip

Ik hoop dat u wat aan deze informatie gaat krijgen, laat het me weten!
Slainte

Heb je vragen, of opmerkingen stuur een mailtje naar mij.
Ook als er fouten in de tekst staan!
envelop

Terug naar: Inhoudsopgave