"meldingen"
Geboorte-jaar?
⬆︎
Logo "de-brieder.nl" Foto Bierbrouwketels

Maakt connectie met SQLite database. Registreert het bezoeken van de web-page Maakt connectie met SQLite database. Registreert het bezoeken van een pagina Maakt connectie met SQLite database. Haal_bezoekersaantallen op Maakt connectie met SQLite database.

Welkom: ,

Aantal bezoekers: 1766


Toon mededelingen

Mededelingen:

Maakt connectie met SQLite database.
Datum vandaag is: 2024-04-27
Wij stellen het op prijs als u via de Feedback toets opbouwende kritiek of commentaar achterlaat, hiermee kunnen we de website verbeteren.
Haal_aantallen downloads op Maakt connectie met SQLite database.

Inhoudsopgave

Introductie

Foto, Belgian Amber Beer kit

Bierbrouwen, is dat een leuke hobby?

We gaan het meemaken, stap voor stap een stukje verder in het proces!
Lees gezellig mee, wat ik aankoop en gebruik om tot een eindresultaat te komen.
Het gaat mij, vooral om het proces te leren en komt er een lekker biertje uit, dan is dat meegenomen 😇.

Eerst gaan we het proberen, met een kant-en-klaar pakket, om het proces te leren begrijpen en daarna zien we wel verder.
Alle bestellingen zijn de deur uit, nu hoop ik dat alles snel geleverd wordt!
Zie boodschappenlijstje bij Linkjes, deze kunt u downloaden.

Ook het Brouwproces schema is te downloaden, wel in het NL.
Voor u die meeleest, heel veel succes, als u samen met mij ook het diepe inspringt en start met brouwen.


Wat is het proces en de stappen die we moeten ondernemen?

We beginnen heel eenvoudig, met “Belgian Amber” een kant-en-klaar pakket, wat ik voor mijn 63e verjaardag heb gehad van mijn zoon, en schoondochter 😊.
Zij wisten, dat ik bierbrouwen ooit eens wilde proberen, gaaf toch…

De Handleiding in het Frans…, dat is lang geleden voor mij, 5e en 6e klas lagere school, mooie uitdaging!
Hoe ziet het er uit? Zie afbeelding rechts.
Gelukkig vind ik in de doos ook een Engelse handleiding (helaas is deze niet te lezen), dat zou mij veel beter af gaan dan Frans.

Ik heb dus een nieuwe Manual aangevraagd.
Ze hebben bij “Saveur Bière”, ook een snelle helpdesk (VIviana, Valerie), die altijd bereid is, met u naar een antwoord te zoeken.

Ik hou van goed speciaal bier, zal dit ook goed worden…? Spannend hoor 😓!

Ook de website Hopt.nl heeft een snelle helpdesk om al je bestellingen te kunnen verwerken(Viviana, Valerie).

Wat zit er in de Bierbrouwers kit

Foto: Inhoud bierbrouwers kit

Inhoud bierbrouwers kit:

1 - Een geperforeerde roer spatel, om de mout en het water te mixen in de kookketel.
2 - Thermometer om de temperatuur tijdens het brouwen in de gaten te houden.
3 - Borstel voor de flessen, om deze goed te kunnen reinigen.
4 - Hydrometer, wordt gebruikt om de concentratie suiker in de Wort te meten.
Hiermee meet je ook het alcohol-percentage wat je kan verwachten.
5 - Hulpmiddel om, de overdracht van Wort uit de brouwketel in de flessen te vullen.
6 - Gemalen Mout, dit is nodig om de suikers die alcohol gaan vormen in de Wort (fermentatie, het groeien van micro-organismen in het mengsel).
Dit is ook verantwoordelijk voor de kleur en smaak van het bier.
7 - Rubberen afsluitstop met een gat er in, dit is om de airlock in te plaatsen.
8 - Airlock, de lucht-afsluiter is nodig tijdens het fermentatie-proces. De Airlock wordt geplaatst op de vijf liter glascontainer, dan kan tijdens het fermenteren de Co2 ontsnappen.
9 - Glascontainer (Demijohn), inhoud 5 liter. Deze wordt gebruikt voor het fermentatie-proces.
10- Hop (10 gram), voor het bittertje en het aroma.
11- Test buis, deze kan je vullen met wort om de dichtheid te testen met de hydrometer.
12- Gist, veroorzaakt de fermentatie waar de suikers omgezet worden naar alcohol.
13- Hop zakje, dit wordt gebruikt om de hop (kruiden) etc. in te doen, om de smaak aan het bier te geven.
14- Reinigingsmiddel, om een kwalitatief hoog brouwproces te krijgen moeten alle benodigde materialen gesteriliseerd worden met actieve zuurstof.

Foto materialen voor het brouwproces.

Foto materialen voor het bierbrouwproces

Ingrediënten voor de productie van bier


Wat zijn de essentiële ingrediënten voor de productie van bier:

Foto: Water
1 - Water
Foto,
2a - Mout Pilsen 750 gram
2b - Munich light 375 gram
2c - Abbaye 150 gram
Foto,
3 - Hop 10 gram (lees de info van Saaz)
4 - Aroma Hop 2 gram (lees de info van Mittlefruh)
Foto,
5 - Gist (gedroogde gist S-33) 11,5 gram
Dit is voor 20 - 30 liter.

Leg dit zakje Gist in de koelkast, als je niet gelijk gaat brouwen!

Zorg dat de temperatuur boven de 21 ℃ is, voordat de gist wordt toegevoegd!
Daarnaast is het belangrijk voor een kwalitatief hoog brouwproces, dat alle materialen waar mee gewerkt wordt, wat betrekking heeft op het bierbrouw proces, gesteriliseerd zijn!

Boodschappen lijstje

Eerst moeten we, wat aanvullende zaken aankopen.

Voor mij geldt; Eerst even die grote kook-ketel 10 L RVS (Wort-ketel) en een kook-ketel 5 L (Hop-ketel) kopen.

Waarom deze iets grotere kookketels dan nodig?
Dan kan je lekker koken zonder dat er iets overheen gaat met roeren.
En als het brouwen gaat bevallen, ga je misschien grotere hoeveelheden maken.
Tenzij jij al van die mooie grote pannen hebt, dan kost het verder niets.

Een Trechter om de Wort in de demijohn te schenken.
Een fijn Filter om de Bierborstel te filteren.
Grote Pollepel om water te spoelen door de Wort.
Grote “Specie kuip”, om de ketel in de laatste fase snel in IJs-water te kunnen laten afkoelen tot 21 ℃.
Koelelementen (6 x) voor in de vriezer (Ook voor het afkoel proces).

Het streven is nu als eindproduct 4 L Bier over te houden.
Dit betekent bij het afvullen van 33 cl flesjes, dat je 400 : 33 = 12 flesjes nodig hebt.
Een houder, om de thermometer in de kookpan te bevestigen.
We bestellen dus nu al 12 flesjes en kroonkurken.
En dan niet vergeten de kroonkurk tang voor de bevestiging van deze kroonkurken.
Ook kan je kiezen voor beugelflessen, vergeet hier niet apart de beugels bij te bestellen!
Optioneel (niet echt nodig dus):
Plastic emmer (10 L), waar je onderin een Kogel Tapkraan bevestigd, om later in het proces te kunnen Bottelen.
Bij die Kogel Tapkraan een afdichtring meenemen met een bevestigingsmoer (Dit zit er meestal niet bij!).

Zodra ik deze boodschappen binnen heb, ga ik verder met het echte brouwproces.

Helaas veel problemen gehad, met de levering van de 10 L RVS Kookketel van Horecaworld, jammer!
Het hele project wordt hierdoor verstoord.
Doe maar geen zaken met Horecaworld!
U kunt die kookketel vastwel ergens anders vinden.
U mag nu al reageren naar mij toe, als u vragen of opmerkingen heeft die betrekking hebben op dit beschreven proces!
Het zal mij helpen om het eerste brouwproces, tot een succes te maken.👍😄

Stappenplan Fase 1

Bierbrouwen

Stappenplan 1e fase.

2 dagen voor het brouwproces, Koelelementen in vrieskast voor stap 17!

Stap 1: Steriliseren.
Steriliseer alle te gebruiken materialen voor het brouwproces in heet water met "Chemipro OXI 7-14g/L". Laat de materialen 5 min inwerken in de vloeistof en borstel ze uit.
Stap 2: Maischen.
Warm 3,8L water op, in een 5L-pan tot 75℃
Voeg de mout toe en kalm roeren. Behoud de temperatuur tussen 63-68 ℃
Zet wekker op 60 min.
Stap 4: Voorbereiden Spoelen:
Warm 3,0L water op, in een 4L-pan tot 77℃
Voortgang Maischen Stap 2:
Bij wekker alarm: Temp. verhogen naar 75 ℃
Zet wekker op 10 min.
Stap 3: Filtreren.
Bij wekker alarm: Zet filter op de 10L lege pan en giet de maisch rustig door het filter. Schep de bierborstel voorzichtig om!
Stap 4: Spoelen.
Laat het hete water rustig door het filter lopen, (Voer Stap 4 - 3x uit)

Zorg dat de temperatuur 77 ℃ blijft

Stap 5: Koken en Hop toevoegen.
Breng nu de Wort aan het koken
Zet wekker op 30 min.
Als de Wort kookt Hallertau Mittelfruh in een hopzakje toevoegen
Bij wekkeralarm: De Saaz hop in hopzakje toevoegen
Zet wekker op 30 min.

Stap 6: Koelen.
Bereidt de Kuip met IJS-water voor op de koeling

Bij wekker alarm: De ketel met Wort in een IJs-bad plaatsen, wacht tot de temperatuur is gezakt tot 21 ℃

Stap 7: Fermenteren.
Plaats de Trechter in de demijohn.
Schenk de Wort uit de ketel, rustig in de demijohn.
Vul ook de Testbuis met Wort!
Voeg het zakje Gist toe aan de Wort in de demijohn
Plaats de Rubberen stop en het Luchtslot. Laat desinfectie vloeistof in het slot lopen, zodat de beide lucht-kamers voor de helft gevuld zijn.
Zet de Demijohn op een donkere plaats met een temperatuur tussen 15 - 24 ℃

Download stappenplan voor op de keukenmuur: Downloads en Linkjes

Stap 2: Reinigen materialen

Foto: Sterilisatie middel Chemipro Oxi

Stap 1: Steriliseer alle materialen waarmee het bier wordt gemaakt:

Het is belangrijk om alle materialen perfect schoon te maken, voor je start met het bierbrouw-proces.
Als er materialen gebruikt worden, die niet goed gereinigd zijn, dan loop je de kans op “infectie” in het eindproduct.
Ook kan de gist overlijden en niet meer goed z’n werk doen.
Er wordt gebruik gemaakt van “Chemipro OXI” reinigingsmiddel.
Er moet 7-14 g/Liter van dit poeder worden opgelost in heet water, om een steriliserende vloeistof te krijgen.
Na het oplossen van dit poeder in het hete water, de werkmaterialen 5 minuten ondergedompeld laten inwerken.
Dan met de meegeleverde borstel alles reinigen, door de actieve zuurstof wordt alles gesteriliseerd.
Ook de Demijohn (glascontainer) goed steriliseren aan de binnenkant, met de meegeleverde borstel.
Je behoeft niet na te spoelen, daar er niets achterblijft.

Stap 2: Maisen en voorbereiden Stap 4 Spoelen.

Foto: proces Maischen

Stap 2 Maischen: doorlooptijd +/- 70 minuten.

De uit de mout afkomstige enzymen, breken de mout stapsgewijs af, door de verhoging van de temperatuur.
Hierdoor ontstaan de producten wort en bierbostel.

Laat een grote pan (inhoud 5 liter) 3,8 Liter water opwarmentot 75 ℃.
Voeg de zak geschrote Mout (Pilsen, Munich en Abbaye) roer met de geperforeerde spatel om klontjes weg te draaien.
Behoud de temperatuur tussen 63 -68 ℃, blijf het beslag roeren, dit een uur lang uitvoeren!
Gebruik de meegeleverde thermometer continu, om de temperatuur constant te houden in het beslag.
Rustig blijven roeren, om het aanbranden te voorkomen.
Roer wel behoedzaam (rustig), anders komt er teveel zuurstof in het beslag en dat gaat ten kostte van de smaak.
Laat de temperatuur nooit boven de 78 ℃ komen, maak je hier een fout dan kunnen de enzymen nooit meer de malt naar suikers converteren en zult u het brouwproces moeten beëindigen 😭. Einde proces!
Voorbereiding Stap 4 Spoelen: Om tijd te besparen, verwarmt u nu een andere ketel (inhoud van 4 liter) 3 Liter schoon helder water tot een temperatuur van 77 ℃, om later mee te spoelen.
Stap 2 Maischen continueren: Als de60 min. voorbij zijn, laat je de temperatuur oplopen in het beslag tot 75 ℃, om inactivatie te starten van de enzymen, laat dit 10 minuten doorgaan.
Dit is om de viscositeit (stroperigheid) van het beslag kleiner te maken en is later ook fijner bij het filteren.

Stap 3: Filtreren van de Maisch en Stap 4: Spoelen

Foto: Filteren van de Maisch.

Stap 3: Filteren van de maisch: +/- 60 minuten.


Het filteren van het beslag, Wort, die vol met suikers en afgebroken eiwitten zit en Bierbostel, Mout bestaande uit kiemen kaf-delen en andere stoffen die uitgewerkt zijn.

We laten het deeg rustig in een filter lopen, dat boven de lege ketel wordt gehouden.
Daarna schept u de bostel voorzichtig om (pas op voor oxidatie)!

Stap 4: Spoelen:

Laat nu het hete water door de filter lopen (die u vooraf al had laten koken), om zoveel mogelijk suikers te winnen uit de Bierbostel.
Dit Spoelen met heet water 77 ℃, wordt ook wel Klaren van het beslag genoemd.
Voer dit spoelen van de bierbostel meerdere keren (3x) uit, om de maximale hoeveelheid aan suikers er uit te halen.

Laat de temperatuur rond de 77 ℃ blijven voor de beste resultaten.

De Bierbostel is hier dan een afval product geworden, die echter heel goed gebruikt kan worden als voedingsbodem bij planten.
Ook wordt bierbostel wel gebruikt als bijvoeding bij koeien en varkens.

Stap 5: Koken en Hop toevoegen

Foto: Koken en Hop toevoegen

Stap 5 Koken en Hop toevoegen: +/- 60 minuten.

Breng de Wort aan het koken, zet de tijdklok op 60 minuten.
Er zal een schuim laag worden gevormd, maar deze zal snel verdwijnen.
Roer zacht en regelmatig, zodra de Wort kookt kunt u de Hallertau Mittlefrüh Hop in het meegeleverde Hop zakje toevoegen.
Zorg dat dit zakje goed onderdompeld!
Na 30 minuten, kunt u vervolgens de Saaz Hop in hetzelfde Hop zakje toevoegen.

Stap 6: Koelen van de Wort

Foto: Koelen van de Wort.

Stap 6: Koelen van de Wort


Als de tijdklok signaleert (na een uur koken), moet u de ketel met Wort laten koelen.
Dit voeren we uit door de ketel in een bad met ijskoud water (d.m.v. IJsblokken), de temperatuur zo snel mogelijk laten zakken tot 21 ℃.

Dus geen ijs in de Wort voegen!


Stap 6: Fermenteren

Foto: Demeijohn vullen voor Fermentatie proces

Stap 6 Fermenteren: doorlooptijd +/- 3 weken.

Ga ervan uit dat u de demijohn (glascontainer) als het goed is, heeft gesteriliseerd.
Als de Wort 21 ℃ is, plaatsen we een trechter in de demijohn (glascontainer).
Schenk met een filter, om de laatste restjes oneffenheden er uit te filterende, de Wort in de demijohn.
Dit laatste filteren en inschenken van de Wort in de demijohn, zorgt voor de inbreng van zuurstof (oxygen), probeer zo rustig mogelijk te schenken, zodat er gedoseerd zuurstof meekomt.
Het proces van gisting is n.l. anaeroobe, dit betekent dat er geen zuurstof voor het proces nodig is.

Ook is de lucht niet steriel en kan dus een “infectie” in je Wort veroorzaken!

Over het beluchten, zijn de meningen behoorlijk verdeeld en deze leverancier adviseert om tijdens het vullen van de demijohn lucht toe te voegen.
Ofwel niet rustig schenken, om meer lucht te verkrijgen in de Wort.

Maak tijdens dit proces aantekeningen wat u uitgevoerd heeft en ga bij een volgende keer wat experimenteren met deze theorie.

Foto: Hydrometer

Hydrometing van de Wort


Vul de testbuis tot hij bijna vol is met Wort, om een meting te verrichten met de hydrometer.
Hier zal een waarde worden getoond van +/- 1060.
Ik had een meting 1090.
Gooi deze test buis na de meting niet leeg in de demijohn, maar gooi de Wort weg.
Dit voorkomt “infectie” en voorkomt dat je de hele productie weg moet gooien 😭.

Foto: Gist zakje

Gist toevoegen voor fermentatie-proces.

Check nog even voor je de gist in de demijohn toevoegt, of de temperatuur 21 ℃ of lager is! Dat is belangrijk!

Nu kunt u de Gist toevoegen in de demijohn, deze Gist zorgt voor een chemische verbinding met de suikers (glucose), die op hun beurt alcohol (ethanol) en koolzuur (koolstofdioxide) produceren.
Na het toevoegen van Gist, zal dit proces “Fermenteren” binnen 24 uur starten en is waarneembaar door de belletjes die worden gevormd.
Deze gasbelletjes, ontsnappen via het luchtslot.
Dit geeft een niet zo prettige geurtje in de eerste fermentatieproces.
Echter, in het tweede fermentatieproces, geeft het bijna geen geur meer.

Demijohn afsluiten.
Plaats de rubberen stop op de demijohn, steek het luchtslot in het gat van de rubberen stop.
Vul het luchtslot zo, dat de twee containers in dit luchtslot half gevuld zijn met de Sterilisatie vloeistof.

Zet de glascontainer op een donkere plaats met een temperatuur van +/- 15 - 24 ℃ en wacht nu 3 weken.

Dit proces wordt ook wel Boven gisting genoemd.
Controleer wekelijks of het gistingsproces nog aan de gang is, dit wordt kenbaar gemaakt door de gasbelletjes.
Als er geen gasbelletjes meer worden gevormd, dan is het fermentatie proces gestopt en moet er gebotteld worden.

Het stoppen van het “Fermentage proces”, zal tussen de twee en drie weken plaats vinden, vandaar die benodigde controles op het proces.
Als het “Fermentage proces” is gestopt, dan kunt u niet meer langer wachten met het bottelproces, soms is het “fermentatie proces” ook wel eens korter dan drie weken.

Zorg dat u, in deze wachttijd, de flesjes besteld met de kroonkurken om te bottelen!

Stappenplan Fase 2

Bierbrouwen

Stappenplan 2e fase.

1 - Steriliseer alle te gebruiken materialen voor het bottelproces in heet water met "Chemipro OXI 7-14g/L". Laat de materialen 5 minuten inwerken in de vloeistof en borstel ze uit.
2 - Haal het luchtslot van de demijohn, haal de rubberstop van de demijohn en vul de testbuis met bier.
Bepaal met de hydrometer de waarde, deze moet lager zijn dan 1020.
3 - Zet een pannetje met water op om de siroop te maken met 35g suiker. Los het suiker volledig op in het hete water.
4 - Koel de siroop snel af en meng dit met het bier uit de demijohn in de Bottelemmer. Roer dit goed, om een goede verdeling te krijgen in het bier.
5 - Ga nu met de tapkraan, flesje voor flesje afvullen en bevestig de kroonkurk.
6 - Zet de flesjes, 14 dagen in een donkere koele ruimte 8 - 15 ℃, weg.
7 - Plaats de flesjes na deze 14 dagen, 24u in de koelkast.
8 - Ga nu genieten van je zelf gebrouwen biertje en beoordeel deze op Smaak, Geur, Bitterheid of Zoetheid en Schuimkraag!


Veel PLEZIER 🍻 met het bierbrouwenproces en het Bier 🍺!

Gerard Jan, uw kersverse nieuwe brouwmeester 😁?

Bottelen

Foto: Bottelen

Bottelen.

Maak een Bottelemmer van een plastic huishoudemmer met een ½” kogeltapkraan aan de uiterste onderzijde (zie foto links).

Steriliseer deze emmer, kraan en vulslang.
Bevestig de dunne vulslang op de kraan van de bottelemmer.
Steek de vulslang door de hals van het bierflesje tot op de bodem van het flesje (snij de slang nu op maat af).

Ook hier is het weer belangrijk, om alle flessen en kroonkurken, eerst perfect schoon te maken (steriliseren), voor je start met het bottelen.

Er wordt weer gebruik gemaakt van “Chemipro OXI” reinigingsmiddel.
Er moet 7-14 g/Liter van dit poeder worden opgelost in heet water, om een steriliserende vloeistof te krijgen.

Na het oplossen van dit poeder in het hete water, de flessen en kroonkurken 5 minuten ondergedompeld laten inwerken.
Ook de hydrometer en de testbuis goed schoonmaken!
Dan met de meegeleverde borstel, alles aan de binnenkant reinigen!

Door de actieve zuurstof wordt alles gesteriliseerd.
Je behoeft niet na te spoelen, maar wel de flesjes uit laten lekken, zodat er geen residu achterblijft!

Foto: Hydrometer

Hydrometing van het bier


Eerst nog even een meting verrichten met de hydrometer, deze moet een waarde aanwijzen van +/- 1020, in mijn geval 1040.

Ik heb zeker geen 5 Liter bier, het is 2,5 Liter geworden!

Nu moet ik minder suiker oplossen in water anders breken de flesjes vanwege de hoge koolzuur-druk die dan ontstaat!

Foto: Siroop maken.

Siroop maken.

Zet een pannetje met een beetje water op om siroop te maken.
De verhouding van het suiker wat toegevoegd moet worden aan het bier is 7 g/L bier.
In ons geval hebben we +/- 5 liter bier dus dat wordt 5 L x 7 g =35 g suiker.
Meng de 35g suiker in het pannetje kokend water tot het helemaal opgelost is.
Koel dit water snel af en voeg het dan toe in de bottelemmer.
In mijn geval is het 2,5 L x 7 g =17 g suiker.

Schenk het bier rustig uit de Demijohn in de Bottelemmer en zorg dat deze siroop goed mengt in het bier.
Roer het bier rustig door, om een goede verdeling te krijgen van de siroop.

Foto: Afvullen en kroonkurk aanbrengen.

Afvullen en kroonkurk aanbrengen.

Nu gaan we beginnen met afvullen van het “Bier” in de fles en de kroonkurken bevestigen.
Het laatste fermentatieproces in de fles gaat nu beginnen en er wordt door de suiker nu koolzuur gevormd in de fles.

Pas op, dat je niet te veel suiker gebruikt, anders is de mogelijkheid dat de glazen flesjes barsten van de te hoge koolzuurdruk!

Laat de flesjes 14 dagen in een donkere koele ruimte +/- 8 -15 ℃ staan.

In mijn geval, zal ik de flesjes de 26 juli 2017 gereed hebben en deze verhuizen naar de koelkast op 7 ℃.


Proeven

Proeven:.

Het is heel spannend na al dat wachten, eindelijk ons eind product.

Nu “BIER” proeven en beoordelen qua Smaak, Geur, Schuimkraag en Bitterheid / Zoetheid.

Zet de flesjes nu 24 uur in de koeling.

De volgende dag kunt u, uw zelf gebrouwen bier proeven 🙌🎉🎊🍻🍻🍺.

Op naar de 28 juli 2017 in de koelkast op 7 ℃, erg leuk proces.

U mag nu al reageren naar mij toe, als u vragen of opmerkingen heeft die betrekking hebben op dit beschreven proces!

Het zal mij helpen om het eerste brouwproces, tot een succes te maken.👍😄


Na beschouwing

Na beschouwing:

Het was veel leeswerk, echter ik heb nu al veel plezier gehad met de voorbereiding en het begrijpen van het “Bierbrouwproces”.
Ook het maken van deze webpage was leuk, om mijn gedachten te vormen voor het proces.
Ik hoop dat het gaat lukken, dat maakt het Feest alleen maar groter.

De bestellingen zijn de deur uit, nu even wachten op de levering van mijn boodschappenlijstje, dan gaan we plannen voor een BROUWdag.
Zoals het er nu naar uit ziet, zal het donderdag de 15e juni 2017 gaan worden.
D.w.z. dat het eerste biertje geproefd wordt op 20 juli 2017.
Ik heb gisteren getest met heet water, om de temperatuur constant te houden op mijn elektrische kookplaat!
Nu weet ik ook, hoe ik dat het beste kan uitvoeren.
Inmiddels zijn de kroonkurken, flesjes en kroonkurk-tang al binnen 2017-06-06, dat was snel!
Vandaag even de ½” kogeltapkraan gekocht en bevestigd op de bottelemmer.

Nu, is het wachten op Horecaworld, met zijn grote RVS pan van 10 L, de grote zeef is al wel binnen (Werd helaas op het foute adres bezorgd).
Er is weer uitstel van levering, de 10 L kookpan moet opnieuw besteld worden ...pfff!
Het eenvoudigste is het meest problematisch, schaam je Horecaworld!
Nu zijn we meer dan 14 dagen verder en de levering heeft weer problemen!
Een amateur doet het beter, dan dit grote bedrijf wat een gekluns!
Ik moet nu een andere oplossing verzinnen, anders moet weer alles uitgesteld worden, ik baal van deze praatjesmakers.
Ik heb mijn kookpan nog steeds niet, het is nu 21 juni 2017, ik ga nu mijn geld terug vragen en raad jullie aan om geen zaken te doen met dit bedrijf.

Natuurlijk had ik weer geluk, mijn lieve buurtjes en bier liefhebbers, hebben mij uit de nood geholpen en een 10 L kookpan gedoneerd.
Uiteraard krijgen zij nu het eerste geslaagde biertje van mij, als tegen prestatie.
Thank you Cees en Trudy!

Het is nu 12 juli 2017, ik heb het bier op fles gezet na de 2e controle dag (16 dagen fermentatie).
Er kwam geen koolzuurgas meer uit de demijohn door het waterslot heen.
Het vloeistofniveau in het waterslot was inmiddels weer horizontaal.
Voor mij een teken dat we konden bottelen.
Ik heb 9 flesjes van 33cc kunnen vullen.
De density was 1040, ik heb geen idee of dat oké is?

Je ziet dat het spannend blijft tot de laatste dag.
Het is nu 26 juli en de flesjes zijn heel gebleven, ik heb ze in de koelkast gezet met een temperatuur van 7 ℃, waarmee je de beste smaak resultaten biedt.
Ik zie mijn zelf gebrouwen biertje, nu al steeds meer voor me 🍺, en het begint nu serieus 😀te worden.
Echt leuk, hoor!
Vandaag mijn biertje geprobeerd.
Het was een mooie smaak, erg sterk, lekker bitter maar geen bier.
Ook schuimde het maar matig.
Volgende keer moet ik ook beter filteren, er zat teveel bezinksel in en dat is niet fijn.
Als u wel goede resultaten heeft, hoor ik het graag, kunnen we er een keer over praten en zie ik misschien mijn fouten?
Het was wel een hele leuke en spannende ervaring.

Mijn Bier Top Tien!

Mijn Bier Top tien

Foto: Nummer 1 klassering Foto: Nummer 2 klassering Foto: Nummer 3 klassering
Foto: Karmeliet tripel bier Foto: Le_Fort tripel bier Foto: Duvel tripel Hop bier

België:
1 - Karmeliet (Tripel)

Mijn beoordeling:8.0

België:
2 - Le Fort (Tripel)

Mijn beoordeling:7.9

België:
3 - Duvel tripel Hop (Tripel)

Mijn beoordeling:7.7


Vervolgens de resterende bieren:

4 - West Malle (Tripel)
5 - La Chouffe (Tripel)
6 - Leffe (Triple)
7 - Leffe (Blond)
8 - de Koninck (Tripel)
9 - Gulden Draak
10- Petrus Blond
11- Königsbacher
12- Bittburger

Downloads en Linkjes

Linkjes:

Ik hoop dat u wat aan deze informatie gaat krijgen, laat het me weten!

Linkje naar: Saveur Bière Leverancier" brouw-kit.
Linkje naar: Hobby brouwen
Linkje naar: Hopt.nl , ook leverancier van brouw-pakketten en toebehoren.


Ik heb een mailtje gestuurd naar “Saveur Bière”, omdat de Engelse handleiding onleesbaar was.
Ik had gelijk de eerste werkdag erna, al een nieuwe handleiding en deze was Nederlands!
Wohhh, geweldig toch…😃,bedankt Viviana!



DOWNLOADS:

Originelehandleiding brouwkit…………:


Als u lid bent, wordt deze download actief!
Boodschappenlijst / checklist ……...…..:
Totaal aantal ge-download: 804

Als u lid bent, wordt deze download actief!
Stappenplan voor op de keukenmuur....:
Totaal aantal ge-download: 754

Keuzetoets beschrijving

Per keuze is er:
- een keuze toets (zilverkleurige toets)
- een beschrijving van de functie die het programma uitvoert.

Via een muisklik op de toets activeert u het programma.

Keuzetoets Home


Met deze keuzetoets gaat u terug.

Mail met beheerder

Mocht u onverhoopt fouten tegenkomen, zend een mail naar de website beheerder.